söndag 22 september 2013

Cheesecake med Jordgubbstäcke

Det hör är en riktigt mäktig cheesecake som ska göras dagen innan den ska serveras.




Bottnen


200 g digestivekex
4 msk smält smör


Fyllning


800 g cream cheese, t ex Philadelphiaost
2 1/2 dl strösocker
4 msk maizena
1 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
4 ägg
2 msk färsk citronsaft

Glasyr


3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker


Garnering


5 dl frysta jordgubbar ( som har tinat )
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
3 msk vatten
1 1/2 msk maizena


Gör så här:


Bottnen: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
Kör kexen till fina smulor i en matberedare, rör ner det smälta smöret och blanda väl.
Tryck ut blandningen med en sked i bottnen av en rund springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda bottnen i 10 min och låt den svalna i formen.

Fyllningen: Vispa osten mjuk och luftig med elvisp och tillsätt sedan socker, maizena, vaniljsocker och creme fraiche. 
Vispa i äggen ett i taget, och tillsätt sedan citronsaft.
Häll ostsmeten i formen och grädda i ca 60 min. 
Skaka lite på kakan för att testa om den är färdig. Den ska precis ha stelnat i mitten.

Glasyr: Blanda ingredienserna till glasyren. Ta ut formen och skeda blandningen över kakan.
Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i 5 min.
Ta ut formen igen och låt kakan svalna.
Ställ den i kylskåpet över natten.
Ta bort kanten från formen och lossa försiktigt kakan från bottenplattan med en kniv eller en stekspade. Låt kakan glida över på ett serveringsfat.

Garnering: Tina de frysta jordgubbarna och koka upp dom med 1/2 dl vatten och strösocker.
Gör en redning på 3 msk vatten och 1 1/2 msk maizena och rör ner i jordgubbarna. Rör om tills glasyren tjocknar och ta av kastrullen från värmen.
Skeda den varma glasyren över den kalla kakan och ställ in kakan i kylskåpet så glasyren kan stelna.
Färdig att servera<3



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar