måndag 29 april 2013

Hallonmoussetårta

När minna kära svärföräldrar fyllde år passade jag på att göra denna läckerhet. Det är en hallon och vit chokladmoussetårta med browniebotten. 





Chokladbrowniebotten


1.5 dl valnötter
1.5 dl mandlar
2 st dubbeldaim
100 g blockchoklad
100 g smör
2 ägg 
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 dl mjöl

Gör så här:


Rosta valnötter och mandlar 7-10 minuter i 200 grader i ugnen.
Mixa valnötterna, mandlarna och daimen i en matberedare.
Smält smör och choklad i ett vattenbad, blanda sedan ned i nöt och daimkrosset.
Vispa ägg och socker.
Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsockret i äggsmeten.
Blanda äggsmeten med chokladsmeten och häll ned i en springform. grädda i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Låt svalna. 

Vit chokladmousse


1 st gelatinblad
5 dl grädde
200 g vit choklad

Gör så här:


Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Vispa 4 dl grädde till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl grädden.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
Låt gelatinet smälta och blandningen svalna lite innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Häll moussen över den svalnade browniebotten och ställ in i frysen medan du gör hallonmoussen.

Hallonmousse


5 dl grädde
400 g hallon, färska eller frysta
200 g florsocker
7 st gelatinblad

Gör så här:


Vispa grädden medelhårt.
Mixa hallonen och passera dem genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Tillsätt florsockret till hallonpurèn och rör om tills klumparna försvinner.
Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält tillsammans med lite hallonpurè på svag värme i en kastrull.
Rör ner ca 1 dl av hallonpurèn i gelatinblandningen, och rör därefter ihop det med resten av hallonen, för att sedan vända ner den vispade grädden i hallonpurèn.
Häll hallonmoussen över den vita chokladmoussen och ställ in i frysen igen.

Vid servering, låt tårtan tina i kylen 4-6 timmar.

Gelèlock


4 gelatinblad
1 dl hallonsaft
2 dl vatten

Gör så här:


Lägg gelatinbladen i blöt, ca 5 minuter.
Värm saft och vatten i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Låt svalna.
Häll spegeln över moussen och låt stelna ca 1 timme i kylen.


Chokladtårta

Alla choklad älskare, se hit! Här har ni en riktig choklad shock!! Detta måste vara en utav de godaste tårtor jag någonsin har gjort. Med sina fyra lager choklad är det en liten bit av himlen. Vet inte vilket lager jag gillar bäst, browniebotten, mjölkchokladkrämen, den salta karamellmoussen eller ganachen...Det måste vara så här kärlek smakar<3



Den var inte bara god utan mycket vacker att titta på=0)

söndag 14 april 2013

Choklad MarängTårta


Tänk att det är så roligt att baka och testa nya recept. Den här helgen testade jag att göra en choklad marängtårta med grädde som jag slängde ner lite daim, kaffe, kakao & vaniljpulver i.   Jag blir lika lycklig varje gång jag gör maräng och den inte säckar ihop:)




























Bottnar


6 st äggvitor
3 dl socker
2 msk kakao
2 tsk Maizena majsstärkelse
1.5 dl hasselnötter

Gör så här:


Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till skum. Blanda socker, kakao och maizena, tillsätt lite i taget i äggviteskummet och fortsätt vispa till en tjock maräng.
Rita två-tre rundlar i den storlek du vill ha tårtan, på två bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna och strö över de hackade hasselnötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter, tills marängen lossnar lätt från papperet.

Mellan bottnarna hade jag grädde som jag vispade och la i lite krossad daim, mortlat kaffepulver, kakao, vaniljpulver och florsocker.

tisdag 9 april 2013

ChokladMaräng Glasstårta




Min Familj var här ifrån Stockholm och hälsade på mig i helgen så jag passade på att göra något roligt. Det blev en choklad maräng glasstårta med kanderade pecannötter, låter det gott;)





























Marängbottnar

4 st äggvitor
1 tsk citronsaft
1.5 dl socker
2.5 dl florsocker

Gör så här:

Vispa äggvitorna med citronsaften och hälften av sockret till ett vit fast skum. Vispa ännu en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner.
Sikta i florsockret och vänd ned med en slickepott.
Rita 2 cirklar med 22 cm i diameter på 2 bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna.
Grädda mitt i ugnen på 100 grader i 1.5 timmar. Låt sedan svalna på galler


Chokladglassfyllning

2 dl pecannötter (100 g)
9 msk socker
1 msk vatten
200 g ljus eller mörk choklad
2 st äggvita
4 dl vispgrädde
4 st äggulor

Gör så här:

Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vatten i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Ta bort från värmen. Vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt.

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ett par minuter till.
Vispa grädden lätt fluffig. Vispa äggulor och 4 msk socker fluffigt. Häll ner chokladen i äggulorna och rör om. Vänd ner grädden, äggvitorna och pecannötterna.
Lägg ner en av marängbottnarna i en springform och häll på glassfyllningen. Lägg den andra marängbottnen överst och tryck ner den försiktigt i glassen.
Låt stå i frysen i minst 6 timmar.

Chokladsås

0.5 dl kakao
1 dl socker
1.5 dl vatten

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, cirka 8 minuter, rör då och då. Låt svalna helt.

Ta ut tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla över chokladsås och strö över lite nötter, redo att servera =0)