söndag 29 september 2013

Cheesecake

Föra gången jag gjorde denna cheesecake så blev den en stor sukse så här är den igen i annan skepnad!




Botten:


200 g digestivekex
100 g smör

Gör så här:


Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. 
Smält smöret och mixa under tiden digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa ihop. tryck ut blandningen i en form med löstagbara kanter. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter, låt sedan kallna.

Topping:


5 gelatinblad
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
saft av 1 lime

Gör så här:


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Rör ut philadelphian med florsockret och tillsätt äggulor och vaniljsocker, vispa fluffig.
Vispa grädden till fast konsistens.
Pressa saften av limen och värm upp juicen som blir, rör ner de urkramade gelatinbladen och rör om tills de löser upp sig.
Blanda grädden i äggsmeten, och sedan den avsvalnade limejuicen under kraftig omrörning.
Häll smeten över den kalla kexbotten och ställ och stelna i frysen i minst 3 timmar.

Passionsfruktsgelè:


3 gelatinblad
3 passionsfrukter
1/2 dl koncentrerad tropisk juice
2 dl vatten

Gör så här:


Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet i en finmaskig sil. Passera innehållet ner i en kastrull och tillsätt juicekoncentrat och vatten. Koka upp och ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i juiceblandningen. Ställ att svalna i rumstemperatur. När blandningen är kall, ta ut cheescaken ur frysen och häll över juicen. Låt stå i kylen och stelna i minst 2 timmar.
Tina den i i kylskåp i 6 timmar innan servering.

söndag 22 september 2013

Cheesecake med Jordgubbstäcke

Det hör är en riktigt mäktig cheesecake som ska göras dagen innan den ska serveras.




Bottnen


200 g digestivekex
4 msk smält smör


Fyllning


800 g cream cheese, t ex Philadelphiaost
2 1/2 dl strösocker
4 msk maizena
1 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
4 ägg
2 msk färsk citronsaft

Glasyr


3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker


Garnering


5 dl frysta jordgubbar ( som har tinat )
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
3 msk vatten
1 1/2 msk maizena


Gör så här:


Bottnen: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
Kör kexen till fina smulor i en matberedare, rör ner det smälta smöret och blanda väl.
Tryck ut blandningen med en sked i bottnen av en rund springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda bottnen i 10 min och låt den svalna i formen.

Fyllningen: Vispa osten mjuk och luftig med elvisp och tillsätt sedan socker, maizena, vaniljsocker och creme fraiche. 
Vispa i äggen ett i taget, och tillsätt sedan citronsaft.
Häll ostsmeten i formen och grädda i ca 60 min. 
Skaka lite på kakan för att testa om den är färdig. Den ska precis ha stelnat i mitten.

Glasyr: Blanda ingredienserna till glasyren. Ta ut formen och skeda blandningen över kakan.
Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i 5 min.
Ta ut formen igen och låt kakan svalna.
Ställ den i kylskåpet över natten.
Ta bort kanten från formen och lossa försiktigt kakan från bottenplattan med en kniv eller en stekspade. Låt kakan glida över på ett serveringsfat.

Garnering: Tina de frysta jordgubbarna och koka upp dom med 1/2 dl vatten och strösocker.
Gör en redning på 3 msk vatten och 1 1/2 msk maizena och rör ner i jordgubbarna. Rör om tills glasyren tjocknar och ta av kastrullen från värmen.
Skeda den varma glasyren över den kalla kakan och ställ in kakan i kylskåpet så glasyren kan stelna.
Färdig att servera<3



 


lördag 21 september 2013

Daimtårta med maräng & Glass


Receptet till den här kakan fick jag i gymnasiet på hemkunskapen, sedan dess har jag använt det många, många gånger & det är en riktig favorit. Vem älskar inte daim med glass och maräng<3 Det är precis som det tar ut barnet ur en:) Riktigt barnsligt god med andra ord! 




Bottnen


3 äggvitor
2 dl socker
1 1/2 dl sötmandel

Glass


3 äggulor
3/4 dl socker
1 dl ljummet kaffe
2 pkt dubbel daim
3 dl vispgrädde

Gör så här:


Bottnen: Sätt ugnen på 150 grader.
Mal mandeln i en mandelkvarn.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
Vänd försiktigt ner mandeln i vitan.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter.
Häll i marängsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 min.
Tag ut kakan och låt den svalna i formen.

Glassen: När marängen svalnat så vispar man äggulorna med sockret vit och fluffigt.
Finhacka daimen och blanda den med kaffet.
Vispa grädden och vänd ner äggsmeten och kaffeblandningen.
Häll glassmeten på mandelmarängen och ställ in i frysen. Kakan bör stelna i minst 3 timmar innan servering.
Bon appetit!

Kladdig Chokladtårta

På senaste festen jag var på bjöd jag på den här maffiga Choklad drömmen<3 Alla som åt av den älskade den, och flera frågade efter receptet! Behöver jag säga att jag älskade den själv;)



Chokladtårta


200 g smör
4 ägg
400 g socker ( ca 4 dl )
120 g vetemjöl ( ca 2 dl )
60 g kakao ( ca 1 1/2 dl )
10 g vaniljsocker ( ca 2 tsk )
en nypa salt
Jag hade i lite pecannötter och hackad vit choklad också, men det går att utesluta

Topping


50 g vispgrädde ( ca 1/2 dl)
75 g mörk choklad
13 g smör

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker & saltet i en separat skål, och vänd sedan ner det i äggsmeten tillsammans med smöret, den vita chokladen och pecannötterna. 
Smörj och bröa en springform, ca 22 cm i diameter.
Häll i smeten i formen och grädda i ca 30 minuter i ugnen, och låt sedan svalna.

Toppingen: Koka upp grädden.
Tärna smöret och lägg i det i grädden. 
Hacka chokladen och rör ner den. Blanda till en blank smet. 
Toppa kakan med smeten och låt stelna i rumstemperatur.
Toppa gärna kakan med vispad grädde och färska bär, det gjorde jag:)